čtvrtek 9. prosince 2010

Vánoce bílé a vysněné

75 % lidí považuje za důležité, aby byly bílé Vánoce, přitom tento jev je velice řídký - za posledních 40 let sněžilo na Štědrý den jen osmkrát. (Nikde vlastně není definováno, co to jsou bílé Vánoce, jestli musí sněžit, nebo stačí, aby sníh ležel na chodnících a ve větvích stromů.) Čím to je? Chceme to, co nemáme? Je to projev lidské tendence idealizovat si dobu minulou, nebo to máme z médií? Každé televizní Vánoce skončí dobře až když začne sněžit. Představte si vánoční příběh v televizi, kde by se Vánoce odehrávaly docela normálně, tedy na blátě. Napadá mě, jestli by tvůrci nebyli obviněni z přílišné realističnosti a pořad by se nesměl vysílat. O Vánocích chceme jen idylky a hotovo.
Dnes vyšel pro nás, vánoční romantiky, velice příznivý článek na Novinkách (odkaz zde). V diskusi se dočtete, že sníh o Vánocích je nějaký standard, ze kterého se v posledních letech vybočilo a letos se počasí umoudří. Je úžasné, jak to spousta lidí řeší. Včetně mě. Asi neznám větší tlak na počasí než je to vánoční. Chudák Prosinec, má pernou a nevděčnou práci.
Jenomže zdá se, že paní Honsová z Meteopressu zapomíná na léty prověřené pranostiky. Vzpomeňme si, jak bylo na svatou Kateřinu. Takže abychom se na Štědrý den nedivili.

2 komentáře:

  1. Přesně tak, kdyby v televizi nekončily Vánoce sněžením, nebyl by to ten správný vánoční příběh a něco by bylo špatně. Jen je lidem ukazováno to co chtějí vidět a utváří názor, který všichni berou jako fakt.
    Ale stejně je to příjemná zpráva, že Vánoce snad budou bílé, kdy je všechno kolem nás jiné než po celý rok. Ale i když budou Vánoce bílé, tak většina lidí to moc v ten den neregistruje. Lidi si většinou uvědomí tento fakt až když to nemají, což je i v životě.

    OdpovědětVymazat
  2. A když teď ty poslední dny sněžilo, to nebylo stejný jako na bílý Štědrý den? :-)
    Já myslím, že třeba bezdomovci by uvítali jako vánoční dárek oblevu :-)

    OdpovědětVymazat