sobota 6. října 2012

Podzimní energetická pecka

První předzvěstí Vánoc jsou pro mě kaštany. Když otevíráte slupku a vyloupne se hnědý bobek, je to jako rozbalovat dárek pod stromečkem. Ve chvíli, kdy vyloupnete první, vykouzlí se vám na rtech široký úsměv. A chcete další a další, hlavně aby tohle blaho nikdo neskončilo, takové poklady! Každý kaštan je jiný, jinak pruhovaný, jinak tvarovaný, jinak krásný. Podzimní nadílka zadarmo.

Lesklí, ještě trochu pomačkaní, ale připraveni splnit svůj životní úkol: zkrabatět a seschnout. Mám tip na to, jak dát kaštanům možnost využít svého potenciálu naplno.

Vezmete-li si do dlaně kaštan, vlije se vám do žil nová síla. Nevěříte? Tady je návod, bude se hodit zvlášť teď, v době podzimních plískanic.

Projděte se nejbližším, nejmilejším nebo nejhezčím parkem a vyberte si ten správný kaštan, správně jírovec maďal. Chvíli se brouzdejte v listí, které pod sebe shodil, a poslouchejte, jak krásně to šustí. Posbírejte několik hnědých koulí (pozor na ty měkké), ne víc jak tři do každé ruky, a pokračujte v procházce, mnouce valouny v rukou. A užijte si to. 

A to je celý. Jeden ze způsobů, jak si užít tohle nepopulární roční období. Ještě doporučuju se po procházce převlíct do suchého a zalézt do tepla třeba s pěknou knihou. Nejlíp se totiž čte usíná, když déšť bubnuje do okna.

A co s kaštany? Můžou být třeba podzimními hosty kapes vašeho kabátu. Odvar ze slupek a z kůry prý pomáhá proti křečovým žilám. Takže abyste zároveň ulevili svým nohám, nejlepší je povýšit je nad své srdce, ať se trochu odkrví. A z kaštanů si udělejte pár pěkných zvířátek. 

Žádné komentáře:

Okomentovat